Zielona herbata to napój popularny od wielu wieków, przede wszystkim w Chinach i Japonii. W jej suchych liściach znajduje się znaczna zawartość teiny, która działa podobnie, jak kofeina pochodząca z ziaren kawy. W gotowym napoju herbacianym może być jednak znacznie mniej tej pobudzającej substancji, bowiem jest to zależne od ilości użytej wody. Warto jednak pamiętać o tym, że zielona herbata jest alternatywą, dla kawy, a ponadto dostarcza wielu innych wartościowych dla organizmu składników.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Zielona herbata dla zdrowia i urody
W zielonej herbacie znajdziesz przede wszystkim antyoksydacyjne polifenole, które wpływają bardzo korzystnie na zdrowie. Chronią komórki organizmu przed toksycznym działaniem wolnych rodników, hamują procesy ich starzenia i mają właściwości przeciwnowotworowe.
Zielona herbata jest polecana jako napój zwiększający odporność organizmu. Doskonale działa także podczas diety odchudzającej, przyspieszając spalanie tłuszczu. Przypisuje się jej również właściwości przeciwzapalne i hamujące rozwój bakterii. Zawiera witaminy A, B1, B2, C i K oraz fluor, potas i cynk. Napar z liści zielonej herbaty działa pobudzająco i poprawia koncentrację. Wspomaga detoksykację organizmu, a także przeciwdziała zakwaszeniu organizmu. Zielona herbata jest także polecana w chorobach układu neurologicznego, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Ponadto obniża ryzyko wystąpienia zakrzepicy, zawału serca i udaru mózgu.
Jak przygotować napar z zielonej herbaty?
Do najbardziej wartościowych należą produkty w naturalnej postaci, czyli suszu z liści. Do zaparzenia filiżanki herbaty wystarczy mała, płaska łyżeczka liści. Ważne jest, aby nie zalewać jej wrzątkiem, a lekko przestudzoną przegotowaną wodą o temperaturze około 70-80°C, co w praktyce oznacza odczekanie kilku minut od momentu wrzenia.
Najsmaczniejszy napój uzyskasz już po około 3 minutach zaparzania.liści. Tych samych możesz użyć do ponownego przygotowania naparu.
Zielona herbata jest używana nie tylko do picia, ale i do przygotowywania ciast, lodów i deserów. Jej dodatek znajdziesz także w odżywczych smoothie i shake'ach. To także składnik wielu maseczek i produktów kosmetycznych poprawiających nawilżenie i elastyczność skóry.
Najlepsze produkty z zielonej herbaty
Wśród rozmaitych rodzajów herbat, znajdziesz zarówno te przygotowane wyłącznie z suszonych liści krzewów herbacianych, jak i z dodatkami aromatycznych ziół czy owoców. To także płatki kwiatów bławatka, róży, nagietka czy jaśminu, które zwiększają atrakcyjność smakową naparu. Wiele z tych dodatków ma działanie relaksujące czy uspokajające.
W ofercie dostępnych na rynku produktów znajdziesz też japońską odmianę zielonej herbaty o nazwie sencha. Jest pozbawiona charakterystycznej goryczki, a w zapachu można wyczuć aromat owoców i trawy. Kolejną odmianą jest drobno sproszkowana matcha, używana najczęściej w japońskiej ceremonii picia herbaty. Dodaje się ją również do potraw, lodów i ciast.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą proficafe.pl, w której znajdziesz zielone herbaty w różnych rodzajach i opakowaniach, odpowiednich również na prezent.