Asortyment Moje zakupy
  • Jak zrobić kawę latte?

    Jak zrobić kawę latte?

    Kawa latte jest bardzo delikatną odmianą tego aromatycznego trunku, charakteryzującą się dużą ilością pysznej pianki. Ta trójkolorowa kawa, która pochodzi z Włoch, zyskała miliony miłośników na całym świecie. Nic dziwnego; doskonale pasuje do smacznych syropów smakowych czy kolorowych posypek i pianek. 

    Czym różni się kawa latte od kawy latte macchiato?

    Początkujący miłośnicy kawy zapewne nie znają jeszcze różnicy pomiędzy klasycznym latte a równie popularnym latte macchiato. Zarówno jeden, jak i drugi napój to kawy z dużą zawartością mleka. Nazwa latte macchiato w dosłownym tłumaczeniu znaczy “splamione mleko”. Obie kawy powinny posiadać podobną ilość mleka i kawy. Różni je jednak sposób spieniania mleka i kolejność wlewania kolejnych warstw do szklanki. Przygotowując latte macchiato, najpierw powinno się wlać do kubka gorące i średnio spienione mleko, a następnie delikatnie wlać kawę, dzięki czemu powstaną trzy warstwy, spośród których środkową będzie kawa. W przypadku latte kawa jest pierwsza, kolejno dodaje się mleko, a na koniec samą piankę. Klasyczny wariant latte ma jednak mniejszą ilość pianki, niż na przykład słodkie cappuccino.

    Jak zrobić kawę latte?

    Przygotowanie latte rozpocznij od zgromadzenia potrzebnych składników oraz akcesoriów. Przyda Ci się: podwójne espresso, 150 ml mleka, cukier w preferowanej ilości, syrop smakowy, niewielki garnek, wysoka szklanka oraz mikser albo spieniacz do mleka.

    Jeśli zamierzasz wzbogacić smak kawy syropem smakowym, wlej niewielką jego ilość na spód szklanki. Następnie podgrzej mleko, aż osiągnie temperaturę 60-70 stopni Celsjusza. Spień mleko przy pomocy miksera lub spieniacza i ostrożnie przełóż do szklanki, aby nie zmieszało się z umieszczonym w niej wcześniej syropem. Zaparz podwójne espresso i przelej je do szklanki po ściance. Gotową kawę możesz posypać dla ozdoby tartą czekoladą, odrobiną kakao, wiórkami kokosowymi czy cynamonem.

    Przygotowanie latte - jak zrobić warstwy na kawie?

    Kawa latte macchiato charakteryzuje się widocznymi warstwami. Aby przygotować je w odpowiedni sposób, nie mieszając żadnej z nich, co zniweczyłoby cały efekt, należy przestrzegać kilku zasad. Do najważniejszych składników latte należy duża ilość mleka, nadająca kawie aksamitną teksturę i delikatny słodki posmak. Do uzyskania trzech warstw będziesz zaś potrzebować dobrego sprzętu do spieniania mleka w postaci spieniacza ręcznego, który nie jest skomplikowany w użyciu. Już po kilku ruchach, mleko przemienia się w piankę. 

    Żeby kawa była odpowiednio aromatyczna…

    Podstawą wykonania idealnego latte jest jednak nie tylko dobrze spieniona śmietanka - na sukces jego wykonania wpłynie także odpowiednio mocne espresso, które ostatecznie zadecyduje o aromacie, mocy i wyrazistości całego naparu. Co bardziej doświadczeni miłośnicy kawy, bez problemu stwierdzą czy latte zostało wykonane z kawy o świeżych ziarnach, palonych w odpowiedni sposób i zmielonych sprzętem dobrej jakości.

    Smakowe latte macchiato

    Kawa latte doskonale współgra ze słodkim smakiem czekolady, orzechów, karmelu czy cynamonu. Dodanie do niej smakowych syropów stwarza duże pole do popisu; codziennie możesz pić kawę o innym smaku, a dodatkowo jest na tyle słodka, że z powodzeniem zastępuje słodką przekąskę czy deser.

    Karmelowe latte macchiato

    Chcesz zaskoczyć domowników przepyszną, karmelową kawą latte? Przygotuj espresso, pół szklanki mleka, syrop karmelowy i odrobinę cynamonu.

    Wlej do wysokiej szklanki dwie łyżki syropu karmelowego, a następnie lekko podgrzej mleko, pamiętając o tym, że powinno być chłodniejsze niż kawa i spień je za pomocą spieniacza lub miksera. Następnie przelej je do szklanki i odczekaj ok. minutę. W tym czasie mleko powinno ulec rozwarstwieniu. Do mleka po ściance szklanki dolej gorące espresso, a następnie uzupełnij pozostałość niewielką ilością pianki. Oprósz piankę cynamonem.

    Kawa latte z bitą śmietaną i czekoladą

    Czy może być coś bardziej kuszącego od połączenia czekolady, bitej śmietany, kawy i mleka? Kremowa, bardzo słodka i mleczna kawa może zawsze poprawić nastrój i osłodzić nawet najmniej pozytywny dzień. Dzięki dodatkowi bitej śmietany nie musisz już kłopotać się przygotowaniem deseru.

    Przygotuj 50 ml espresso, 150 ml mleka, kilka kostek białej czekolady, bitą śmietanę oraz startą czekoladę.

    W ekspresie do kawy lub kawiarce przygotuj podwójną porcję espresso. Następnie przelej je do szklanki i dodaj kilka kostek pokruszonej czekolady (może być biała lub mleczna). Mieszaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Podgrzej mleko do temperatury 60 stopni Celsjusza, a następnie spień je, używając blendera, miksera, spieniacza czy ubijaczki do jajek, a następnie przelej do kawy. Wierzchnią warstwę udekoruj przy pomocy bitej śmietany, a następnie posyp startą czekoladą.

    Kawa latte z nutellą i bitą śmietaną

    Połączenie mleka, kawy, bitej śmietany i nutelli po prostu nie może być nieudane. Ten wariant bez wątpienia charakteryzuje się dużą dawką słodyczy i jest po prostu pyszny. Zestawienie lekkiego, gorzkiego posmaku kawy, delikatnego mleka oraz słodkiego, orzechowo-czekoladowego kremu wprawi w zachwyt każdego miłośnika smakowej kawy. Dodatek bitej śmietany zaś doskonale sprawdzi się w roli deseru.

    Przygotuj podwójną porcję espresso, 150 ml mleka, 15 g Nutelli, bitą śmietanę oraz pokruszone orzechy.

    Wykonanie kawy zacznij od przygotowania espresso w kawiarce czy ekspresie do kawy. Następnie przelej je do wysokiej szklanki i dodaj 15 g Nutelli. Mieszaj, aż do momentu, kiedy krem całkowicie się rozpuści. Następnie podgrzej mleko do temperatury 60 stopni Celsjusza i spień je przy pomocy miksera, spieniacza, ubijaczki do białek czy blendera i przelej do kawy. Górę naparu udekoruj bitą śmietaną, a następnie posyp wierzch pokruszonymi orzechami laskowymi lub włoskimi.

    Domowa kawa latte - lepsza niż z kawiarni?

    Przygotowanie kawy latte w domowym zaciszu nie jest skomplikowane. Wystarczy zgromadzić wszystkie niezbędne sprzęty i składniki, które znajdują się w większości kuchni, i poświęcić chwilę na jej przygotowanie. Co najważniejsze, nie musisz posiadać do jej wykonania profesjonalnego ekspresu, choć pozwoliłoby to na przygotowanie idealnego espresso, będącego podstawą do stworzenia latte. Przygotowanie ulubionej mlecznej kawy w domu wiąże się z dużą oszczędnością (standardowo, kawa tego rodzaju kosztuje w przystępnej cenowo kawiarni od 10 do 20 zł, a dodatkowo stwarza wiele możliwości do eksperymentowania i zabawy. Możesz łączyć ze sobą ulubione składniki, znając ich pochodzenie i mieszając je w dowolny sposób. 

    Dodatkowo, jeśli nauczysz się przygotowywać pyszne latte, masz pewność, że rodzina, przyjaciele czy znajomi z pewnością to docenią. Jeśli nie masz czasu na pieczenie, czy przygotowywanie skomplikowanych deserów, zawsze możesz podać pyszną, aromatyczną i trójwarstwową kawę wzbogaconą o ulubione słodkie dodatki. Choć stworzenie trzech idealnie oddzielonych od siebie warstw początkowo może się wydawać trudne, szybko odkryjesz, że wcale nie jest to takie skomplikowane, na jakie wygląda. Satysfakcja ze smacznej, przygotowanej samodzielnie kawy, gwarantowana!



    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium