Pera
O Pera, można by powiedzieć, że to mała wielka firma. Zatrudniając kilkudziesięciu pracowników, nie pretenduje do miana globalnego holdingu. Jest rodzinną inicjatywą, która powstała z pasji i wielkiej determinacji. Obecnie, klienci coraz bardziej doceniają właśnie ten sposób produkowania artykułów spożywczych. Kawa Pera wpisuje się więc doskonale w szczególne potrzeby rynku. Kiedyś domowa produkcja na parterze domu. Dzisiaj kolejne już trzecie pokolenie, które, choć produkuje więcej kilogramów kawy dziennie, to wciąż zachowuje opracowane przez założyciela standardy jakości, dbając o wyśmienity smak i aromat wypalanych ziaren.
Kawowy biznes i codzienne życie włoskiej rodziny
Włochy są niezmiennie kojarzone z kawą. Wprawdzie nie ma tam odpowiednich warunków do jej uprawy, ale mieszkańcy słonecznej Italii słyną z ogromnego zamiłowania i wręcz rozkoszowania się smakiem i aromatem tego ciemnego napoju. Popularne espresso czy delikatnych cappuccino i latte z pianką, nie bez przyczyny noszą włoskojęzyczne nazwy. Nawet kawowy deser tiramisu jest przysmakiem, który również kojarzymy z włoską kuchnią. Nie dziwi więc fakt, iż włoska rodzina zajęła się produkcją i wypalaniem kawy.
Niewielka domowa firma powstała w 1953 roku, kiedy Benito Pera zainwestował swoje oszczędności w wymarzone przedsięwzięcie. Opalana drewnem, mała palarnia kawy znajdowała się na terenie rodzinnej posiadłości. Życie rodziny Pera było więc mimowolnie połączone z codzienną pracą. Wpłynęło to także na losy kolejnych pokoleń Pera. Dzieci wychowujące się w otoczeniu niezwykłego aromatu kawy i delikatnych egzotycznych ziaren, zaciekawione chciały również w miarę swoich możliwości pomagać rodzicom w ich zawodowych obowiązkach.
Tak powstała rodzinna firma Pera, której działania były pełne pasji i przekonania, że w dobrych rzeczach nie liczy się ilość, lecz jakość. Współczesne, prężnie działające przedsiębiorstwo Pera dostarcza kawę na międzynarodowe rynki i od 2016 roku należy do TORREFATTORI ASSOCIATI SPA, posiadającej również inne marki wyśmienitych kaw.
Wyjątkowe smaki najlepszych gatunków kawy
Marka Pera oferuje między innymi mieszanki gatunków arabiki i robusty. Aromatyczne i wyraziste napoje, uderzają mocą kofeiny dzięki 60% zawartości ziaren robusty. Posmak kakao i gorzkiej czekolady spodoba się miłośnikom codziennego, pobudzającego espresso z pianką. W asortymencie firmy znajdują się także wysoko kofeinowe kawy z 80% zawartością robusty. Taka niezwykle mocna kawa doskonale smakuje zarówno przyrządzona metodą przelewową, jak i w tradycyjnej włoskiej kawiarce czy nowoczesnym ekspresie ciśnieniowym.
Wyselekcjonowane ziarna z upraw brazylijskich, wietnamskich czy pochodzące z Afryki tworzą fenomenalne mieszanki, wśród których każdy smakosz znajdzie swój ulubiony rodzaj napoju. Idealnie skomponowane proporcje dostarczają niesamowitych doznań smakowych. W kawach Pera poczujesz ostrość i wyrazistość egzotycznych przypraw i owoców, jak i intensywny smak kakao, a nawet nutę aromatyczną przypominającą opiekany chleb. Zanurz się więc w niezwykłej przyjemności picia kawy, która dodaje energii i zachwyca różnorodnością Twoje kubki smakowe.