Tupinamba
Kawy marki Tupinamba to produkty, które są dostępne na rynku już od 1897 roku. To właśnie wtedy w hiszpańskiej Barcelonie rozpoczęto sprzedaż mieszanek najlepszych gatunków kawy w personalizowanych opakowaniach. Obecnie kawę Tupinamba kupisz w postaci naturalnych ziaren arabiki i robusty, jak też w wersji bezkofeinowej. Sprowadzana z Brazylii, Ugandy, Wietnamu czy innych krajów Ameryki Środkowej i Azji oferuje wyjątkowy smak i aromat, podkreślony odpowiednim stopniem palenia.
Aromatyczne mieszanki ziaren kawy
Odpowiednie proporcje ziaren arabiki i robusty sprawiają, że kawa Tupinamba jest polecana do parzenia napojów w ekspresach ciśnieniowych, kawiarkach czy metodą przelewową. Takim produktem są między innymi mieszanki zawierające 70% robusty o deserowym smaku i dużej zawartości kofeiny oraz 30% arabiki o wyrazistym aromacie. Taka mocna kawa służy do przygotowania wyjątkowych w smaku napojów, również z dodatkiem mleka, jak cappuccino czy caffe latte.
Z kolei zachowanie odwrotnych proporcji w mieszance, czyli 70% arabiki i 30% robusty gwarantuje wyjątkowo, intensywny aromat i znacznie łagodniejszy smak kawy. Niska kwasowość napoju i średnia zawartość kofeiny stawia ten rodzaj kawy wśród bardzo popularnych odmian, preferowanych przez wielu klientów na co dzień.
Jeśli natomiast wybierzesz mieszankę 50/50 możesz liczyć na wyrazisty i mocny smak kawy z głębokim aromatem. Filiżanka takiej kawy pobudzi Cię do działania i skutecznie zwiększy koncentrację na czekających w pracy zadaniach.
Hiszpańska Tupinamba w wersji 100% arabica
Pochodząca z Ameryki Środkowej wysokiej jakości kawa arabica jest dostępna również w wersji naturalnej. Bez jakichkolwiek dodatków, urzeka łagodnym i pełnym smakiem z delikatną pianką. Również i w tym przypadku otrzymasz mieszankę ziaren pochodzących z kilku upraw, ale będzie to wyłącznie odmiana kawy arabika, słynącej ze swojego wyjątkowego aromatu oraz niskiej zawartości kofeiny. Marka Tupinamba dysponuje własną palarnią, dlatego stopień wypalenia ziaren dostosowuje do potrzeb swoich odbiorców.
Różne poziomy wypalania kawy
W miarę zwiększania stopnia wypalania kawy maleje poziom kofeiny w jej ziarnach. Jeśli więc preferujesz lekko pobudzającą kawę o poranku, która poprawi Ci nastrój i doda energii, postaw na wersję śniadaniową, wypalaną na jasno. Taki rodzaj kawy zapewni Ci również wiele doznań smakowych, które są charakterystyczne dla danego gatunku w zależności od miejsca pochodzenia ziaren. Jasno wypalana kawa zawiera najwięcej kofeiny, która zapewni Ci energię na rozpoczęcie dnia.
Ciemniejsze ziarna to znak, że napój będzie zawierał niższą zawartość kofeiny. Im bardziej wypalona kawa, tym mniej znajdziesz w niej również naturalnych nut smakowych. Najczęściej wyczujesz posmak gorzkiej czekolady lub orzechów. W przypadku jasnych ziaren możesz spodziewać się między innymi posmaku owoców czy kwiatów.
W ogólnej klasyfikacji przyjmuje się, że stopień wypalenia kawy jest określany, jako:
- jasny (kolor ziaren jasnobrązowy)
- średni (kolor lekko brązowy)
- średnio ciemny (mocno brązowe ziarna)
- ciemny (ciemnobrązowe, prawie czarne ziarna)
Wybierz więc odpowiedni dla siebie rodzaj kawy i ciesz się jej bogatym smakiem i korzystnym działaniem na Twoje samopoczucie.
Produkty marki Tupinamba są polecane zarówno do domowych ekspresów ciśnieniowych i kolbowych, jak i do profesjonalnych ekspresów automatycznych czy urządzeń vendingowych serwujących kawę.