Asortyment Moje zakupy
  • Opcje przeglądania
    Cena
    • od
      do

    Kawy świeżo palone

    Świeżo palona kawa jest dla miłośnika tego napoju tym, czym dla wielbiciela wypieków pachnące bułeczki i rogaliki prosto z pieca. Intensywny aromat pobudzający zmysły oraz wyjątkowa świeżość, którą gwarantuje proces wypalania przeprowadzony w niezbyt odległym czasie to coś, co doceni każdy smakosz kawy. Takie ziarna znajdziesz również w naszej ofercie. Dostępne na zamówienie, wyślemy do Ciebie natychmiast po zapakowaniu produktów w ekologiczne, papierowe torebki. Wybierz więc odpowiedni smak i rodzaj kawy, aby cieszyć się jej wspaniałym aromatem każdego ranka!

    Mieszanki najlepszych, świeżo palonych ziaren kawy

    Robusta, arabica i liberica to najczęściej spotykane rodzaje kawy, jakie znajdziesz na rynku. W Proficafe.pl również oferujemy mieszanki tych ziaren. Robusta jest gatunkiem wyróżniającym się bardzo intensywnym smakiem, ale delikatnym zapachem. Z kolei arabica należy do kaw łagodnych w smaku, ale mocno aromatycznych. Jeśli szukasz kawy, którą będziesz parzyć pod ciśnieniem, postaw na dodatek robustę, a uzyskasz wspaniałą piankę na swoim codziennym espresso. Natomiast kawa liberyjska, nazywana libericą ma lekko gorzkawy smak i jest polecana do deserowych napojów oraz cappuccino.

    Robusta, pobudzająca dawka kofeiny

    Kawa robusta (Kawa Kongijska) jest gatunkiem wywodzącym się z kontynentu afrykańskiego. Obecnie jej plantacje znajdują się także w innych miejscach świata, wyróżniających się ciepłym, sprzyjającym uprawie klimatem. Krzewy Kawy Kongijskiej należą do odpornych na szkodniki i choroby, a sama roślina rośnie szybko i wcześnie owocuje. Ziarna robusty zapewniają dużą dawkę kofeiny, a przy tym atrakcyjną kremową piankę na powierzchni zaparzonego napoju. To dlatego są często polecane do mieszanek służących do parzenia kawy pod ciśnieniem oraz do kaw rozpuszczalnych. Z ciekawostek, warto zauważyć kształt pęknięcia w ziarnach robusty, które przypominają literę „I”. Mocna i gorzka robusta ma ostrzejszy smak, aniżeli popularna arabica.

    Arabica, czyli kawa o zróżnicowanym smaku

    Kawa arabska, czyli słynna arabica to odmiana afrykańskiej rośliny uprawnej kwitnącej i owocującej niemal przez cały rok. Najlepsze warunki do wzrostu krzewów kawowych panują w strefie międzyzwrotnikowej. Ziarna mają charakterystyczne pęknięcie w kształcie litery „S”. To kawa o łagodnym i słodkawym smaku oraz niskiej zawartości kofeiny. Na rynku znajdziesz wiele odmian arabiki, w tym te o smaku czekoladowym, owocowym, orzechowym, a nawet z nutą aromatu koniaku. To kawa, z której wykonasz nie tylko doskonałe w smaku napoje, jak latte, macchiato czy cappuccino, ale i desery kawowe.

    Dlaczego warto pić świeżo paloną kawę?

    Napoje kawowe dodają energii, poprawiają krążenie krwi, ale też wpływają pozytywnie na nastrój. To zasługa zwiększenia produkcji serotoniny, nazywanej też hormonem szczęścia. Kawa przyspiesza także metabolizm, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Co jeszcze znajdziemy w ziarnach kawy? Antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwymi toksynami, ułatwiają ich usuwanie i według naukowców zapobiegają niektórym chorobom nowotworowym. Poziom tych cennych substancji wzrasta podczas procesu palenia ziaren kawy.

    Świeżo palona kawa to nie tylko zapewnienie doskonałego smaku i aromatu napoju, ale i korzystnie działających związków, jak kofeina, teofilina i teobromina. Ich wpływ na centralny układ nerwowy to przede wszystkim przyspieszenie procesów myślowych oraz zwiększenie koncentracji. Największe stężenie w organizmie, a przez to i najsilniejsze działanie, osiągają po około 3 godzinach po spożyciu kawy. Zatem to nie legendy, ale udowodnione naukowo fakty, które przemawiają za tym, aby filiżanka naturalnej kawy znalazła się w naszym codziennym menu.

    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium