Kawa z mlekiem — jakiego mleka używać?
Kawa to jeden z napojów, który większość z nas pije regularnie. Wiele osób zaczyna od niej dzień, delektuje się nią podczas relaksu czy spotkań ze znajomymi. Jednak różnorodność w sposobie przyrządzania kawy, a także jej odmian jest tak duża, że praktycznie każdy z nas ma zupełnie inne upodobania. Wedle przeprowadzonych badań wśród jej wielbicieli można znaleźć szeroką grupę miłośników kawy z mlekiem. Ten dodatek nadaje subtelną słodycz, przełamując kwaśny lub gorzkawy posmak, tworzy bardziej aksamitną teksturę oraz niekiedy piękne zwieńczenie w postaci mlecznej, białej pianki – lekkiej niczym chmurka. Warto wiedzieć, które mleko będzie najlepszym wyborem oraz w jaki sposób prawidłowo przygotować mleczne kawy, aby były pyszne i aromatyczne. Skorzystaj z poniższych rad naszych ekspertów, dzięki którym kawa z mlekiem nie będzie miała przed Tobą żadnych tajemnic. Życzymy miłej lektury!
Mleko – poznaj jego skład
Analizy laboratoryjne wyraźnie wskazują, jaki jest skład mleka. Przede wszystkim można w nim znaleźć złożone kombinacje różnego rodzaju tłuszczów, a także białko, na które składa się połączenie kazeiny (około 75-80%) oraz białka serwatkowego (15-20%). To właśnie te składniki wpływają na smak kawy po dodaniu mleka do cappuccino, latte czy flat white. Ponadto mleko zawiera także cukry, głównym z nich jest laktoza, a także substancje mineralne, w tym wapń oraz szereg innych cennych witamin.
Jaki rodzaj mleka do kawy sprawdzi się najlepiej?
Naukowcy udowodnili, że kawa jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów, niezależnie od tego, czy jest z dodatkiem mleka, czy bez. Jednak warto wiedzieć, jaki jego rodzaj sprawdzi się najlepiej, aby zachować smak kawy oraz jej doskonały aromat, gdyż nie każde mleko będzie odpowiednim wyborem. Najlepiej swoją funkcję spełnia wariant krowi z 3 lub 4% tłuszczu, który jednocześnie jest najpopularniejszy wśród kawoszy. Piana, którą można z niego stworzyć będzie miała drobne pęcherzyki i gęstą konsystencję, dzięki czemu przez długi czas utrzyma się na powierzchni kawy, nawet do ostatniego łyka. Zbyt mała ilość tłuszczu negatywnie wpłynie na gęstość piany, która będzie znacznie trudniejsza w wykonaniu, natomiast zbyt tłuste mleko może zmniejszyć intensywność smaku samej kawy. Bardzo istotna jest również odpowiednia temperatura mleka, której optymalny poziom po spienieniu nie powinien przekraczać 70 stopni Celsjusza.
Caffe Latte – mleczna przyjemność
Caffe Latte to jedna z najpopularniejszych kaw z mlekiem. W jej przypadku znakomicie sprawdzi się każdy rodzaj mleka, z zastosowaniem się do powyższych zasad dotyczących temperatury, zawartości tłuszczu i białka. Jedyne, o czym warto pamiętać, to odpowiednie proporcje. Idealna Caffe Latte powinna składać się z jednej porcji kawy oraz trzech porcji mleka. To najlepszy stosunek gwarantujący pyszny, mleczny smak. Pomimo że ten rodzaj kawy narodził się we Włoszech, to jest dziś znany na całym świecie. Warto także zadbać o odpowiednie podanie w wysokiej, przezroczystej szklance. Dla poprawy aromatu można skusić się na dodanie syropu smakowego. Caffe Latte to znakomity sposób na rozpoczęcie dnia i umilenie sobie śniadania spożywanego o poranku.
Flat white – jak przyrządzić ten rodzaj kawy?
Flat White to rodzaj kawy, która przybył do nas z Australii i Nowej Zelandii. Coraz więcej osób traktuje ją jako lepszą alternatywę dla bardzo popularnego cappuccino. Jest to kawa składająca się z podwójnego espresso połączona z gorącym, tłustym mlekiem z cienką warstwą pianki, dzięki której napój jest aksamitny w smaku. Ponadto mleko doskonale zrównoważy kwaśny lub gorzki posmak kawy i doda jej słodyczy.
Jakie mleko stosować w przypadku kawy z ekspresu?
Przyrządzając kawę z ekspresu, mleko można przygotować samodzielnie, spieniając je za pomocą odpowiednich urządzeń lub też w przypadku posiadania modelu z automatycznym dozowaniem mleka, ekspres zrobi pyszny, mleczny napój za nas – wystarczy w tym celu nacisnąć jeden guzik. Do przygotowanej w ten sposób kawy również najlepiej sprawdzi się mleko krowie, gdyż roślinne może zatykać przewody ekspresu i tym samym przyczyniać się do awarii urządzenia lub konieczności wykonywania częstszej konserwacji.
Jak prawidłowo spieniać mleko?
Mleko przeznaczone do spieniania kawy powinno być przede wszystkim zimne, dlatego najlepiej wykorzystać karton prosto z lodówki, którego temperatura ma około 5 stopni Celsjusza. Tylko dzięki temu osiągniemy idealną, puszystą, kremową, aksamitną i gęstą piankę, która jest nieodzownym elementem kawy z mlekiem. Jej konsystencja nie będzie zawierać dużych bąbelków niszczących wypracowaną teksturę, a sam smak będzie doskonały.
Najpopularniejsze mleka do kawy
Poza mlekiem krowim na rynku dostępnych jest wiele innych wariantów, które znakomicie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Do równie często wybieranych należą alternatywy roślinne, które są uwielbiane przez osoby uczulone na laktozę, a także przez wegan i wegetarian. W ich składzie można znaleźć szereg doskonałych komponentów, wśród których najczęściej wymieniane są migdały, soja, kokos, orzechy, owies czy ryż. Ponadto nie zabrakło w nich oczywiście wody i cukru. Niektóre wersje zawierają również aromaty smakowe, np. czekoladowe czy waniliowe. Tak duży wybór sprawia, że każdego dnia można poznać zupełnie nowe połączenie i odkryć nieznany dotąd smak kawy z mlekiem.
Jak mleko wpływa na smak kawy?
Dodanie do kawy mleka przede wszystkim osłabia działanie znajdującej się w niej kofeiny, która pobudza do działania. Ponadto taki rodzaj napoju znacznie mniej podrażnia żołądek w porównaniu do klasycznej czarnej kawy. Warto także wiedzieć, że mleko dodane do niej prosto z lodówki obniża temperaturę napoju, co chroni przed poparzeniem, jednak nie każdemu to odpowiada, gdyż wiele osób preferuje gorącą kawę. Warto także wiedzieć, że każdy łyk mleka to dodatkowe kalorie, dlatego biała kawa nie jest zalecana dla osób na diecie, które pilnują swojego dziennego bilansu.