Kawę możesz pić na wiele sposobów, wybierając różne połączenia smakowe. Jedna z możliwości to kawa na zimno z mlekiem, czyli świetny pomysł na cieszenie się przyjemnością picia tego trunku w każdych warunkach. Świetnie sprawdzi się w upalne dni, a różnorodność przepisów sprawia, że nigdy Ci się nie znudzi. Jaka jest najpopularniejsza zimna kawa z mlekiem? Jak ją przygotować i na co zwrócić uwagę? Wyjaśniamy!
Kawa na zimno - przepis na wyśmienity napój
Jeśli chciałbyś spróbować swojej ulubionej kawy w nowej odsłonie, proponujemy kawę z mlekiem na zimno. Przygotowaliśmy kilka przepisów, które koniecznie musisz wypróbować!
1. Iced Latte (w różnych wariantach)
Nasza pierwsza propozycja to najbardziej klasyczna kawa na zimno z mlekiem, jaką możesz przygotować. Potrzebujesz kostki lodu, 250 ml zimnego mleka oraz 40 ml aromatycznego espresso. Jak wygląda przygotowanie? Najpierw musisz zaparzyć espresso, najlepiej z dobrej gatunkowo kawy, a następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Jako iż jest to latte, to najpierw do szklanki wlewasz mleko, a następnie espresso. Ten podstawowy przepis na kawę na zimno możesz oczywiście dowolnie modyfikować, dobierając różne proporcje mleka, kawy, a nawet kostek lodu.
Warto poeksperymentować, używając różnych mlek roślinnych, dodając poszczególne syropy itp. Możesz także cieszyć się klasycznym smakiem kawy na zimno z mlekiem, wybierając za każdym razem ziarna kawy z innego regionu świata.
2. Iced Presslatte
Aby przygotować tę kawę na zimno z mlekiem, potrzebujesz 14 g kawy, 100 ml mleka i 1 łyżeczkę miodu. Potrzebny Ci będzie także aeropress i blender lub shaker. Do Iced Presslatte warto wybrać dobrej jakości ziarna kawy, które obrabiane są metodą naturalną. Świetnie sprawdzi się kawa, która doda do napoju nutę tropikalności i słodyczy.
Przygotowany napar kawowy powinien być gęsty i skoncentrowany, dlatego potrzebny jest aeropress. Tę kawę na zimno przygotujesz w kilku krokach, wsypując zmielone ziarna do pressa, mieszając 3 razy, montując tłoczek i czekając minutę. Następnie zdejmujesz tłoczek, mieszasz 3 razy, przyciskasz press i gotowe.
Następny krok do skomponowania Iced Presslate to pomieszanie mleka i miodu dla uzyskania puszystej piaski. Teraz wystarczy już tylko przygotować szklankę, wsypać do niej lód, wlać kawę i uzupełnić kompozycję puszystym mlekiem. Oto domowa, kremowa kawa z mlekiem na zimno, przygotowana na aromatycznej, pełnej smaku kawie.
3. Freddo Flat White
Freddo Flat White to zimna kawa z mlekiem, w której łączy się ze sobą kawę i mleko. Choć brzmi to bardzo pospolicie, przepis wymaga podjęcia kilku kroków dla uzyskania niesamowitego smaku. Najpierw musisz mocno schłodzić mleko, więc najlepiej zrobić to dużo wcześniej.
Potem przygotowujesz podwójne espresso (32 ml), mieszając ze sobą dwa gatunki wysokiej jakościowo kawy. Następnie musisz już tylko wymieszać espresso z 4 kostkami lodu, wlać 150 ml schłodzonego mleka do szklanki oraz uzupełnić napój zimnym od lodu espresso.
Klasyczny, aromatyczny smak uzyskasz dzięki dobrym ziarnom kawy i odpowiedniemu przygotowaniu espresso, dlatego polecamy wykorzystać sprawdzony, domowy ekspres do kawy od znanych marek, jak np. Jura.
4. Mexican Dream
Do przyrządzenia tej kawy z mlekiem potrzebna będzie kawiarka. Musisz przygotować także sos czekoladowy, mleko migdałowe i dobrą kawę. Pierwszym krokiem do przyrządzenia Mexican Dream będzie zaparzenie kawy w kawiarce. Warto wybrać dobrej jakości ziarna np. z Brazylii, Gwatemali czy Hondurasu.
Proporcje to: 15 g kawy na 150 g wody. Następny krok to przygotowanie domowego sosu czekoladowego, będącego połączeniem 4 łyżeczek kakao, 8 łyżeczek syropu z agawy, łyżeczki cynamonu i szczypty soli.
Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i gotowe! Jak skomponować tę kawę na zimno z mlekiem? Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu, wlej zaparzoną kawę, dodaj sos czekoladowy, wymieszaj i wylej na górę aksamitne mleko migdałowe. Ostatni krok to delektowanie się smakiem pysznej kawy na zimno.
5. Pink Sweet N Sour
Jeśli chciałbyś spróbować, jak smakuje kawa na zimno, przepis, który właśnie zaprezentujemy, na pewno Cię zaskoczy. W tej kawie oprócz mleka jest także… syrop hibiskusowy. Jak ją przygotować? Wcale nie jest to takie trudne. Potrzebujesz 100 ml mleka ryżowego lub sojowego, domowy syrop z hibiskusa i espresso.
Pierwszym krokiem do wypicia pysznego Pink Sweet N Sour jest przyrządzenie syropu hibiskusowego. W tym celu 3 g suszonego hibiskusa zalej 75 ml wrzątku i zostaw do wystygnięcia pod przykryciem. Po pół godziny dodaj łyżeczkę miodu, zamieszaj i gotowe! Teraz przygotuj espresso, łącząc dwa rodzaje ziaren kawy w proporcji 1:2.
Polecamy przyrządzić espresso w dobrym ekspresie do kawy, jak np. JURA E8, który optymalizując czas ekstrakcji, przygotuje wyśmienite i aromatyczne espresso w kilka krótkich chwil! Gdy wszystkie składniki są już gotowe, możesz połączyć je ze sobą, by uzyskać kawę na zimno z mlekiem Pink Sweet N’ Sour. Najpierw mleko mieszasz z syropem hibiskusowym, potem dodajesz kostki lodu, a na końcu espresso.
6. Cold Brew Latte
Kolejna kawa na zimno w naszym zestawieniu to Cold Brew Latte, w którym kluczowe znaczenie ma kawa, przygotowana w specjalny, dość nietypowy sposób. Cold Brew to metoda sporządzenia kawy, która polega na tym, że świeżo zmielone ziarna wsypuje się do zimnej wody, w której następuje proces “parzenia”.
Zmieloną kawę zalewa się wodą, zamyka np. w słoiku i chowa w lodówce na ok. 10-12 godzin (ziarna średnio zmielone), lub 24 godziny (ziarna grubo zmielone). Po tym czasie wystarczy przefiltrować napar za pomocą filtra jednorazowego w lejku, dipperze lub french pressie i gotowe! Możesz wypić swoją kawę na zimno z kostkami lodu, plasterkiem cytryny, tonikiem lub mlekiem.
Ostatni wariant to właśnie Cold Brew Latte. Możesz dodać mleko kokosowe, uzyskując Cold Brew Coconut Latte. Jeśli dodasz mleko truskawkowe, otrzymasz Cold Brew Strawberry Latte itd. Ostateczny smak będzie zależeć również od wyboru ziaren kawy. Orzeźwiającą owocową nutę uzyskasz np. dzięki kawie z Burundi czy Etiopii, a cięższe aromaty zaoferuje m.in. kawa z Gwatemali.