Asortyment Moje zakupy
  • W jaki sposób zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego?

    W jaki sposób zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego?

    Posiadanie własnego ekspresu ciśnieniowego to marzenie każdego kawiarza, przed którym otwiera się szereg możliwości przygotowywania pysznego napoju. Po kilku pierwszych użytkowaniach zauważysz jednak, że smak kawy może różnić się od siebie, pomimo wybrania tego samego programu. Okazuje się, że sposób zmielenia kawy ma bezpośrednie przełożenie na jej smak i aromat. W trosce o Twoje doznania smakowe wyjaśniamy jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego.

    Dlaczego do ekspresu ciśnieniowego trzeba zmielić kawę?

    Mielenie ziaren kawy sprawia, że dzieli się je na frakcje, które oddają do napoju więcej smaku i aromatu. To, jak bardzo zmielisz ziarna, będzie miało wpływ na to, jaki aromat przedostanie się do kawy. Generalna zasada jest taka, że im drobniejsze są ziarna, tym więcej smaku będzie miała kawa. Ziarna mogą być zmielone na pył, bardzo drobno, drobno, średnio, grubo i bardzo grubo.

    Grubość ziaren zależy oczywiście także od metody parzenia kawy. W metodach, w których kontakt kawy z wodą jest dłuższy, zazwyczaj wykorzystuje się grubsze ziarna, a gdy kontakt jest krótszy, to ziarna powinny być drobniejsze. Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego jest najlepsza? W ekspresie czas kontaktu wody i kawy jest krótki, dlatego ziarna zmielone muszą być bardzo drobno lub drobno. Dlaczego jeszcze mieli się ziarna kawy do ekspresu ciśnieniowego?

    Ponieważ zmielona kawa stawia większy opór wodze, niż same ziarna. W tym wypadku prawidłowość wygląda następująco: im drobniejsza kawa, tym większy opór stawia wodzie, co przekłada się na dłuższe parzenie. Grubość mielenia kawy i czas parzenia są ze sobą ściśle powiązane, a dobranie odpowiednich parametrów gwarantuje uzyskanie pysznego, aromatycznego napoju.

    Ile μm powinny mieć ziarna kawy zmielone do ekspresu ciśnieniowego?

    Do ekspresu ciśnieniowego powinieneś wykorzystać ziarna kawy, które zostaną zmielone do rozmiaru 200-600 μm. Przyjmując taką wartość, możesz liczyć na smaczną i aromatyczną kawę. Pozostaje w takim razie pytanie: jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego, żeby miała ona pożądany rozmiar?

    Najbardziej klasycznym rozwiązaniem będzie zmielenie kawy w ręcznym młynku, które odbywa się poprzez używanie pokrętła i liczenie klików. Każdy klik wskazuje na kolejny poziom zmielenia kawy. Korzystając z młynka ręcznego, warto zwrócić uwagę na jego skalę regulacji oraz możliwość jej zwiększenia.

    Im drobniejsza skala, tym łatwiej jest uzyskać pożądany poziom kawy mielonej do ekspresu ciśnieniowego. Kolejnym sposobem na zmielenie kawy jest wykorzystanie młynka automatycznego, który wyposażony jest w fabrycznie zamontowaną skalę regulacji, którą ustawia się zazwyczaj za pomocą śruby regulacyjnej.

    Jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego?

    Wyjaśniliśmy już, że do zmielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego możesz wykorzystać młynek ręczny lub automatyczny. Warto teraz zaprezentować praktyczne porady, na co zwrócić uwagę, aby uzyskać pyszny smak kawy. Po pierwsze, upewnij się, że kawa parzy się w odpowiednim przedziale czasowym, tj. 20-35 sekund.

    Ważne jest także to, żeby sitko zawierało pożądaną ilość kawy, która dla sitka pojedynczego wynosi zazwyczaj 7-10 g, a dla sitka podwójnego 14-20 g. Dokładna ilość zależy od modelu używanego ekspresu. Na smak kawy wpływ ma także to, czy zmielone ziarna zostały równomierne ubite temperem.

    Uwagę powinieneś zwrócić również na jakość zakupionej kawy, która determinuje to, na jaki aromat możesz liczyć po prawidłowym zaparzeniu napoju. Najbardziej wyrazisty smak i złożony aromat oferują dobrej jakości kawy, które dodatkowo mają wiele prozdrowotnych związków, jak np. przeciwutleniacze. Kawy wysokiej jakości produkują takie marki jak np. Lavazza, Pera, Illy czy Garibaldi.

    Jaki smak powinna mieć kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego?

    Jeśli chcesz wiedzieć, jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego, metoda jest bardzo prosta. Musisz przestrzegać powyższych zasad oraz testować smak przyrządzonej kawy. Obserwuj to, jak zmienia się smak kawy na skutek zmiany któregoś czynnika. Dzięki temu dojdziesz do wprawy i będziesz wiedzieć, jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego jest najlepsza oraz jak należy ją zaparzać.

    Jeśli kawa zostanie zmielona za słabo, sitko przepuści więcej wody, czas parzenia się skróci, a z grubszych ziaren do wody przejdzie mniej smaku. Kawa będzie niedoparzona, co poczujesz w dominujących nutach kwaśności, braku słodyczy i pustym smaku. Oczywiście powodem złego smaku może być także wybór słabej jakości kawy lub zmielenie jej zbyt małej ilości.

    Kawę możesz także przeparzyć, co będzie wynikiem zbyt długiego parzenia i zbyt drobno zmielonej kawy. Tak przygotowany napój będzie oferować gorycz, suchość i zbyt dużą intensywność smaków. Jeśli kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego będzie miała odpowiednią wielkość, możesz liczyć na słodki, długi smak z przyjemnymi nutami kwasowości.

    Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać, żeby zapewnić sobie komfort przygotowania kawy?

    Jeśli nie wiesz, jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego, najprostszym rozwiązaniem będzie zakup urządzenia, które automatycznie będzie mielić kawę za Ciebie. Większość ekspresów posiada młynki, które zostały automatycznie skalibrowane pod kątem pożądanej grubości ziaren. W pokrywie często znajduje się także specjalne pokrętło, umożliwiające określenie innego, preferowanego stopnia zmielenia.

    Jeśli zależy Ci na komforcie przygotowywania kawy, możesz wybrać także nowoczesne ekspresy, jak np. Jura Z10 z inteligentnym młynkiem do kawy, który dopasowuje stopień zmielenia kawy do wybranego napoju. Młynek można personalizować przed przyrządzeniem każdej kawy, dzięki funkcji Aroma Selection.

    Ekspres z młynkiem P.R.G. oferuje wiele stopni mielenia, dzięki czemu możesz liczyć na idealną kawę za każdym razem, niezależnie od tego, czy przygotowujesz krótkie kawy, czy przedłużone specjały. Kupując funkcjonalny ekspres, możesz delektować się pysznym smakiem kawy, bez zastanawiania się nad tym, jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego jest najlepsza.

    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium