To, jak mielić kawę wydaje się bardzo proste, jednak w rzeczywistości proces ten wymaga większego zaangażowania, niż wsypanie kawy do młynka ręcznego lub automatycznego. Rodzaj mielenia kawy powinien bowiem być dostosowany do rodzaju parzenia, z którego zamierzasz skorzystać. W jaki sposób stopień zmielenia kawy wpływa na jej smak? Lepsza jest kawa grubo czy średnio mielona? Zobacz!
Czy warto mielić kawę przed jej wypiciem? Kiedy powinno się mielić kawę?
Kawa jest najbardziej aromatyczna wtedy, kiedy jest zmielona tuż przed zaparzeniem. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest zakup kawy ziarnistej, a następnie zmielenie potrzebnej ilości na świeżo przed zaparzeniem. Wybierając kawę ziarnistą, którą następnie zmielisz w domu, warto wybrać taką, z wyższej półki, np. od marek Lavazza, Illy, Garibaldi czy Pera.
Dzięki temu będziesz mieć pewność, że kawa została przygotowana w wymaganym, krótkim okresie przed zapakowaniem, a następnie szczelnie, hermetycznie zabezpieczona. Dzięki temu na długo zachowuje ona swój aromat i właściwości. Skoro czas mielenia kawy ma tak duże znaczenie, pozostaje pytanie, jak można mielić kawę i jaki wpływ na ostateczny smak napoju ma stopień zmielenia kawy.
Jakie są rodzaje mielenia kawy?
Kawę możesz zmielić na kilka sposobów, uzyskując inną konsystencję produktu. W zależności od sposobu zmielenia uzyskasz kawę grubo mieloną, o średniej lub drobnej teksturze. Jeśli chodzi o grubość mielenia kawy, wyróżnia się 5 podstawowych rodzajów zmielonej kawy:
- bardzo drobno zmielona: ma konsystencję pudru,
- drobno zmielona: jest delikatna, drobniejsza niż cukier,
- średnio zmielona: ma konsystencję podobną do piasku,
- średnio-grubo zmielona: ma rozmiar grubego piasku,
- grubo zmielona: wyglądem przypomina kryształki soli.
Do różnych metod parzenia, wykorzystuje się kawę o innym poziomie zmielenia.
Jak stopień zmielenia kawy wpływa na jej smak?
Za ostateczny smak, aromat kawy odpowiada m.in. intensywność ekstrakcji, czyli procesu mieszanie się zmielonych drobinek kawy z wodą. Na ekstrakcję z kolei wpływa kilka czynników, jak np. skład mineralny wody, jej temperatura czy grubość mielenia kawy. W zależności od tego, jak zmielona będzie kawa, to taki aromat i smak uda Ci się uzyskać podczas parzenia.
Najprostsza zasada, którą można kierować się w tym zakresie, jest taka, że kawa drobniejsza jest mocniejsza, a grubsza słabsza. Jednak nie oznacza to złotej metody na uzyskanie pysznej kawy. Jak wygląda zależność: grubość mielenia kawy, a moc? Po pierwsze, kawę można za bardzo zmielić, przez co będzie ona bardzo mocna, gorzka, cierpka, wręcz nieprzyjemna.
Przedobrzenie kawy może uaktywnić nawet warzywne, a czasami słone posmaki, co zupełnie zepsuje efekt złożoności aromatów. Po drugie, kawa za drobno zmielona będzie za słaba, ponieważ z ziaren wydobędzie się za mało olejków. Będzie ona wodnista, być może kwaśna, smak będzie płaski, a aromat jednowymiarowy.
Stopień zmielenia kawy, a smak - jaka jest reguła?
Aby prawidłowo zmielić kawę, potrzebna jest wprawa, jednak nie chodzi tutaj o to, żeby znaleźć złoty środek. To, jaka grubość mielenia kawy jest potrzebna, zależy w dużej mierze od wybranej metody parzenia. Jeśli kawa będzie parzyć się dłużej, ziarna mogą być grubsze, ponieważ więcej czasu umożliwi oddanie aromatu.
Natomiast krótkie parzenie będzie wymagało drobniejszego zmielenia. Grubość mielenia kawy, a smak — jak wygląda zależność? Ogólna reguła mówi, że: im dłuższy czas parzenia, tym grubsze powinny być ziarna. Uzyskanie idealnego smaku to wynik zmielenia kawy do takiej grubości, jaka da najlepszy efekt w przypadku danego rodzaju parzenia.
Jaki stopień zmielenia kawy do jakiej metody parzenia?
To, jak osiągnąć idealną grubość mielenia kawy to danej metody parzenia nie jest wcale takie oczywiste, dlatego warto przed procesem mielenia dokładnie zapoznać się z charakterystyką danych metod. Oto przykładowe rodzaje parzenia i wymagany do nich stopień zmielenia kawy.
- Espresso: ziarna kawy mają z wodą bardzo krótki kontakt, dlatego potrzebne jest bardzo drobne zmielenie dla uzyskania intensywnego aromatu.
- Tygielek: kawa w tej metodzie nie jest filtrowana na żadnym etapie, dlatego musi być drobno zmielona, żeby jej obecność w naparze nie imitowała fusów.
- Drip: jest to metoda przelewowa, która polega na tym, że woda przelewa się przez kawę. Od grubości mielenia kawy, zależy czas przelewania się wody. Aby uzyskać pożądany czas 3 minut pełnego spływania, ziarna kawy muszą być średnio zmielone.
- French Press: w tej metodzie kawa pozostaje przez długi czas w kontakcie z wodą, więc dla zwolnienia ekstrakcji (aby nie pojawiała się gorycz), potrzebne są grubo zmielone ziarna.
Jak zmielić kawę w domu do konkretnego rodzaju parzenia?
Zmielenie kawy w domu na odpowiednią grubość, dopasowaną do danego rodzaju parzenia nie jest prostym zadaniem i niewątpliwie wymaga wprawy. Możesz do tego celu wykorzystać młynki ręczne lub automatyczne i zdecydowanie warto to zrobić, ponieważ mielenie kawy wpływa bezpośrednio na jej ostateczny smak i aromat. Jak mielić kawę w bardziej komfortowy sposób?
Świetnym rozwiązaniem w tym wypadku są ekspresy do kawy, które mają funkcję mielenia, co znacznie ułatwi przeprowadzenie tego procesu. Warto w tym miejscu dodać, że na smak i aromat kawy wpływa nie tylko grubość ziaren oraz to, jak kawa jest parzona. Znaczenie ma także to, jaki ekspres do kawy wybierzesz, jaką będzie on oferować jakość parzenia, a także jak często będziesz odkamieniać ekspres oraz dbać o jego czystość.
Aby zapewnić sobie komfort przygotowania ulubionej kawy, warto wybrać wysokiej jakości ekspres, który zadba o jakość parzenia i grubość mielenia kawy z prawdziwą klasą. Przykładem takiego produktu jest ekspres Z10 marki Jura, który został wyposażony w inteligentny młynek z technologią Product Recognising Grinder. Pozwala ona na elektroniczne ustawienie grubości mielenia kawy do wybranego rodzaju parzenia w prosty i intuicyjny sposób. Sprawdź ten model oraz pozostałe funkcjonalne i nowoczesne ekspresy od znanych i cenionych producentów.