Miłośników małej czarnej nie trzeba przekonywać o korzyściach płynących z picia kawy, może skutecznie pobudzić, wspomóc efektywność treningów, a nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jednak czy zastanawiałeś się kiedyś, jak kawa wpływa na wątrobę? Badania naukowe udowadniają, że może mieć działania hepatoprotekcyjne, lecz co to oznacza?
Wpływ kawy na wątrobę
Mało osób zdaje sobie sprawę, że kawa oprócz wielu dobrze znanych korzyści prozdrowotnych może również poprawić zdrowie wątroby. Badania wykazały, że kawa może pomóc chronić wątrobę przed uszkodzeniami. Co ważne, większość badań prowadzonych nad wpływem kawy na zdrowie dotyczy kawy czarnej, bez dodatków cukru, mleka lub śmietanki. Pamiętaj, że to, co dodajesz do swojego napoju, może mieć wpływ na korzyści, jakie kawa ma do zaoferowania. Kawa ma ogromne korzyści dla zdrowia wątroby, co udało się potwierdzić w wielu różnych badaniach naukowych. Jak działa na wątrobę?
Kawa może chronić przed zwłóknieniem wątroby
Zwłóknienie wątroby jest poważnym problemem . Zmiany powstają w wyniku nagromadzenia dużej ilości tkanki bliznowatej w wątrobie, spowodowanej uszkodzeniami. Z czasem zwłóknienia mogą wpływać na funkcjonowanie tego ważnego narządu, jednak łagodne i niewielkie zwłóknienia można wyleczyć zarówno farmakoterapią, jak i prawidłową dietą.
Według naukowców regularne picie kawy i herbaty może pomóc zmniejszyć ryzyko zwłóknienia wątroby. Jednym ze sposobów testowania stopnia zwłóknienia jest pomiar sztywności wątroby. Podczas przeprowadzonego badania okazało się, że osoby, które regularnie spożywają więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie, wykazywały obniżony poziom sztywności wątroby.
Kawa może pomagać w utrzymaniu prawidłowego poziomu enzymów wątroby
Zdrowa wątroba nieustannie pracuje nad oczyszczaniem organizmu z toksyn i wspomaga wiele procesów zachodzących w organizmie. Wątroba produkuje enzymy, które przyspieszają rozkładanie toksyn, są niezbędne do produkcji żółci oraz biorą udział w zwalczaniu różnych infekcji w organizmie. Zbyt wysoki poziom enzymów wątrobowych może być oznaką choroby lub uszkodzenia narządu. Według ekspertów kawa pomaga obniżyć ich poziom, szczególnie u osób, które spożywają duże ilości alkoholu. Podobne działanie odkryto również u osób z grupy ryzyka występowania chorób wątroby.
Kawa może zmniejszyć ryzyko marskości wątroby
Rozległe zwłóknienie i bliznowacenie wątroby z czasem może doprowadzić do stanu nieodwracalnego, czyli marskości wątroby. To stan wyjątkowo poważny, upośledzający możliwości i działanie wątroby, a w konsekwencji wielu rozległych skutków ubocznych. Okazuje się, że po raz kolejny bohaterem może okazać się zwykła kawa. Podczas badań wykazano, że regularne spożywanie kawy wiąże się z redukcją ryzyka marskości, a szczególnie może pomóc obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia marskości poalkoholowej oraz związanej z nią śmiertelnością.
Kawa może pomóc zmniejszyć ryzyko raka i chorób wątroby
Kawa ma jeszcze jeden wspaniały i wyjątkowo korzystny wpływ na wątrobę. Według Światowej Organizacji Zdrowia picie tego pysznego napoju może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby. Naukowcy powiązali również picie kawy ze spowolnieniem rozwoju i postępu choroby u niektórych osób.
Jeśli lubisz napić się dobrej kawy, od dziś masz kolejne powody, by sobie jej nie żałować. Pamiętaj, że najlepszym wyborem dla twojego zdrowia jest czarna kawa bez dodatków.
Materiały:
- https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/napoje/co-sie-dzieje-z-watroba-kiedy-pijesz-kawe-zdziwisz-sie-jak-na-nia-dziala/pdevqs4
- https://www.nowafarmacja.pl/blog/kawa-a-watroba
- https://britishlivertrust.org.uk/information-and-support/living-with-a-liver-condition/diet-and-liver-disease/coffee-and-the-liver/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25291138/