Jak zrobić kawę mrożoną?
Kawa mrożona jest doskonałą alternatywą dla wszystkich miłośników aromatycznej kawy, szczególnie w trakcie gorących dni. Oprócz tego, dający mnóstwo energii napój zaserwowany w tej formie z powodzeniem może być traktowany jako deser. Jak zrobić kawę mrożoną, która będzie tak samo smaczna jak napoje przygotowane przez profesjonalnych baristów?
Kawa mrożona - jak zrobić?
Aby przygotować smaczną mrożoną kawę, potrzebujesz kilku niezbędnych składników. Poniżej podajemy ich listę z uwzględnieniem, że wystarczą na przygotowanie dwóch porcji. Potrzebujesz:
- 250 mililitrów mocnej kawy, którą możesz zaparzyć w swój ulubiony sposób,
- 4 łyżeczek cukru (możesz wybrać brązowy, biały, a nawet smakowy: kokosowy czy cynamonowy),
- 100 mililitrów schłodzonego mleka,
- od sześciu do ośmiu kostek lodu.
Jeśli chcesz dodatkowo urozmaicić smak kawy, możesz przygotować także gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych, a także dwie łyżki słodzonego mleka skondensowanego.
Przepis na prostą kawę mrożoną
Przygotowanie kawy mrożonej w domu jest bardzo proste. Jak powinno przebiegać krok po kroku?
- Włóż dwie duże, wysokie szklanki do zamrażarki, aby odpowiednio się schłodziły,
- Następnie zaparz kawę w taki sposób, w jaki lubisz najbardziej. Osłódź ją wybranym cukrem i dokładnie rozmieszaj. Pozostaw kawę do ostygnięcia lub ostudź ją (na przykład poprzez włożenie szklanek z kawą do garnka z lodowatą wodą).
- Włóż kostki lodu do blendera, do którego powinieneś dodać również schłodzoną kawę mleko i wybrane dodatki w postaci lodów czy słodzonego mleka.
- Miksuj całość przez kilkanaście sekund.
- Wyjmij schłodzone szklanki z zamrażarki i przelej do nich kawę. Jeśli zrobisz to z wysokości, powstanie estetyczna pianka.
- Jeśli kawa nie jest wystarczająco zimna, możesz włożyć do niej dodatkowe kostki lodu, a następnie całość posypać cukrem.
- Opcjonalnie, możesz także udekorować górę kawy bitą śmietaną.
- Kawę z lodem najlepiej podawać zaraz po przelaniu do szklanek, kiedy znajduje się w nich najwięcej piany.
Powyższy przepis wskazuje, jak zrobić prostą kawę mrożoną w zaledwie kilku krokach. Dla zaawansowanych miłośników zimnego aromatycznego napoju wskazujemy także kilka przepisów, pozwalających zrobić bardziej wyrafinowane warianty kawy z lodem.
Mrożona kawa kokosowa
Przygotuj kawę smakową (najlepiej kokosową), mleko kokosowe oraz gałkę lodów waniliowych, śmietankowych lub kokosowych oraz bitą śmietanę.
Następnie wlej do wysokiej szklanki schłodzone mleko kokosowe, zapełniając ją do połowy. Kolejno, delikatnym strumieniem, wlej do szklanki przygotowaną wcześniej zimną kawę (najlepiej w formie espresso). Na górze umieść delikatnie lody, wierzch udekoruj zaś bitą śmietaną. I voila, napój rodem z rajskich wysp - gotowy!
Karmelowa kawa z lodem
Do wykonania karmelowej kawy potrzebujesz smakowej kawy (najlepiej o smaku karmelu), skondensowanego mleka, bitej śmietany i syropu o smaku toffi.
Przygotuj około ¾ szklanki kawy w ulubiony sposób. Najlepiej, aby była dość mocna. Po ostudzeniu przelej kawę do wysokiej szklanki, dodaj kilka mililitrów zimnego mleka skondensowanego, udekoruj górę odrobiną bitej śmietany, a na koniec polej syropem smakowym. Mnóstwo słodkich wrażeń gwarantowane.
Lody kawowe zamiast kawy?
Jeśli nie chcesz podawać klasycznego zmrożonego napoju zamiast gorącej kawy, doskonałym i bardzo oryginalnym rozwiązaniem będzie… przygotowanie lodów z kawy! Nie jest to ani pracochłonne, ani czasochłonne, a bardzo efektowne. Jak się do tego zabrać?
Przygotuj ulubioną kawę, wodę, śmietankę 30%, kawałki czekolady, formę na lody oraz patyczki do lodów.
Zacznij od zrobienia nasyconej, esencjonalnej kawy. Jej ilość jest zależna od tego, ile foremek posiadasz, najważniejsze jednak, aby była naprawdę mocna. Następnie ostudź kawę lub poczekaj, aż wystygnie i dodaj do niej śmietankę - do momentu, w którym kolor przyszłych lodów będzie Cię satysfakcjonował. Przelej napój do foremki na lody, a następnie dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Następnie dodaj do foremek patyczki i umieść całość w zamrażarce na przynajmniej kilka godzin. Lodowe espresso zdecydowanie zaskoczy każdego gościa!
Kawa mrożona z tonikiem
Aby przygotować oryginalną kawę z tonikiem, będziesz potrzebować: kawy, wody, puszki toniku, kostek lodu oraz kawałków cytryny.
Zaparz kawę, a następnie do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Następnie dodaj do niej ostudzoną kawę, zapełniając naczynie do ¾ wysokości. Resztę uzupełnij tonikiem. Na koniec udekoruj napój, dodając na górę plasterek cytryny.
Kawa mrożona z alkoholem - tylko dla dorosłych
Kawę mrożoną możesz podać również w formie pysznych i aromatycznych drinków. Do ich przygotowania będziesz potrzebować kawy, wody, coca-coli lub pepsi, likieru kawowego oraz kostek lodu.
Do wysokiej szklanki wrzuć 5-7 kostek lodu, a następnie zalej naczynie do połowy Pepsi lub Coca-Colą. Resztę uzupełnij przygotowaną wcześniej i schłodzoną kawą w towarzystwie wybranej ilości likieru kawowego ulubionej marki. To oryginalna i niewątpliwie przepyszna alternatywa dla zwykłych drinków z popularnymi gazowanymi brązowymi napojami.
Kawa z lodami i kakao
Za kawą z poniższego przepisu szaleją zarówno dorośli, jak i dzieci. Aby ją przygotować, przygotuj kawę, wodę, lody, kakao, mleko, kostki lodu oraz kawałki pokruszonej czekolady.
Najpierw wlej do szklanki mocno schłodzone mleko. Następnie dodaj do niej duże kawałki białej pokruszonej czekolady oraz kilka kostek lodu. Zalej mieszankę espresso, które powinno zostać uprzednio zmieszane ze schłodzonym kakao, które możesz dodatkowo osłodzić przed przelaniem do właściwej szklanki. Kawę z kakao wlewaj powolnym strumieniem po ściance, dzięki czemu otrzymasz estetyczny efekt wizualny całej mieszanki. Na koniec możesz ostrożnie włożyć na górę niewielką gałkę lodów w wybranym smaku.
Dla koneserów - kawa parzona na zimno
Miłośnikom klasyki polecamy kawę zaparzoną na zimno, czyli tak zwane cold brew. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie litra wody oraz jasno paloną kawę w ilości około 250g.
Zalej 250 g kawy mielonej litrem zimnej wody. Woda nie musi być uprzednio schłodzona, wystarczy, że będzie miała temperaturę pokojową. Następnie odstaw mieszankę do lodówki na przynajmniej dwanaście godzin. Po upływie tego czasu oddziel kawę od wody, używając filtra. I voila, gotowe. Kawę podawaj najlepiej w towarzystwie kilku kostek lodu.
Mrożona kawa z kajmakiem, pomarańczą i lodami
Jesteś fanem wyrafinowanych mieszanek kaw, które łączą w sobie kilka aromatów? Ta propozycja zdecydowanie jest dla Ciebie! Przygotuj kawę smakową, najlepiej o smaku pomarańczy, kilka kostek gorzkiej czekolady, kakaowe herbatniki, płaską łyżeczkę kakao, odrobinę chili, dwie łyżki kajmaku, gałkę lodów waniliowych, pomarańczę oraz 100 ml mleka.
Rozpuść kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej. Następnie zaparz kawę i ostudź ją lub poczekaj, aż ostygnie. Pokrusz jeden lub dwa herbatniki. Zamieszaj rozpuszczoną uprzednio czekoladę z pokruszonym herbatnikiem, odrobiną (szczyptą) chili oraz dwiema łyżkami kajmaku i dodaj do nich kawę. Mieszankę przełóż do szklanki. Następnie dodaj do niej gałkę lodów. Mleko rozmieszaj z kakao, a następnie dodaj je do prawie gotowej już kawy. Na koniec udekoruj całość plasterkiem pomarańczy i startą kostką czekolady. Smacznego!