Każdy, kto posiada w swoim domu ekspres albo dopiero rozważa zakup tego rewelacyjnego urządzenia, z pewnością zastanawia się, jaka kawa będzie najlepsza do codziennego parzenia. Wybór dobrej kawy do ekspresu to nie lada wyzwanie, które wymaga zaczerpnięcia informacji z wiarygodnych źródeł.
Najbardziej znane odmiany kawy są oczywiście najpopularniejsze, ale nie zawsze jest to jednoznaczne z preferowanym przez nas smakiem. W zależności od rodzaju ziaren oraz stopnia ich palenia wyróżniamy trzy rodzaje kaw:
- Arabica,
- Robusta,
- Liberica.
Każda z nich wyróżnia się innym poziomem intensywności, a także różną zawartością kofeiny. W sklepach możemy znaleźć głównie kawę Arabicę w ziarnach oraz mieloną, natomiast najrzadziej wybierana jest Liberica – ze względu na znikomą dostępność w sklepach. Najlepsza kawa to taka, która będzie dobrze smakować, a przy tym jej aromat będzie roznosił się po całym domu, biurze czy kawiarni. Wszystko zależy od Twoich upodobań bądź preferencji Twoich gości i klientów. Jeśli zastanawiasz się, która kawa spełni oczekiwania większości i sprawdzi się na co dzień, zapoznaj się z poniższym artykułem.
Które kawy do ekspresu sprawdzą się najlepiej: Arabica, Robusta czy Liberica?
Wspomniane wyżej, trzy odmiany kaw ziarnistych różnią się od siebie przede wszystkim zawartością kofeiny, która działa pobudzająco, a także głębokością smaku czy kolorem ziaren. Każda z nich pochodzi z innych miejsc na świecie, gdzie są uprawiane i starannie selekcjonowane.
Najbardziej znana konsumentom kawa Arabica zawiera dość niską ilość kofeiny (0,9-1,7%), dzięki czemu jej aromat jest pozbawiony goryczy i kwasowości. Taka kawa jest szczególnie polecana osobom, które wolą delikatny, szlachetny smak.
Kawa Robusta charakteryzuje się mocnym, intensywnym i ostrym smakiem.Jej ziarna mają kolor jasnobrązowy – w porównaniu do pozostałych rodzajów jest najjaśniejsza. Zawiera aż 4% kofeiny, dzięki czemu jest najchętniej wybierana przez prawdziwych koneserów oraz osoby preferujące ciemny i mocny w smaku napar.
Liberica jest najrzadziej spotykaną kawą na półkach sklepowych i większość konsumentów nie ma pojęcia o jej istnieniu. Ziarna te są dość ciemne, natomiast napar wyróżnia się lekko orzechowym smakiem. Jest delikatna i lekka, dlatego swoje zastosowanie ma głównie w kawiarniach czy restauracjach i nadaje się do parzenia napojów kawowych ze znikomą zawartością kofeiny.
Nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że najlepsza kawa do ekspresu to Arabica, Robusta czy Liberica. Jeśli szukasz dobrej kawy do parzenia w domu – postaw na taką, która najbardziej odpowiada Ci smakiem.
Kawa w ziarnach do ekspresu czy kawa mielona?
Jeśli zdecydowałeś już, jaki rodzaj kawy kupić, przyszła kolej na wybór pomiędzy całymi ziarnami a mielonymi. Tutaj kwestia jest dość prosta – jeśli Twój ekspres ma wbudowany młynek albo po prostu zależy Ci na intensywnym aromacie, postaw na kawę ziarnistą, np. Lavazza Oro itp. W sklepach oraz supermarketach ciężko dostać świeżo paloną kawę, dlatego polecamy udać się na zakupy do profesjonalnego sklepu, a jeśli masz taką możliwość – do palarni, szczególnie jeśli prowadzisz kawiarnię.
Ekspresy automatyczne najlepiej sprawdzają się do parzenia i mielenia kaw ziarnistych ze względu na to, że mają wbudowane młynki do mielenia ziaren. Kawa do ekspresu ciśnieniowego powinna więc być ziarnista. W lokalach o dużym natężeniu ruchu takie połączenie sprawdzi się wręcz doskonale, ponieważ będziesz w stanie w szybkim tempie zaparzyć kolejne napary nawet dla najbardziej wymagających gości.
Jeśli chodzi o kawę mieloną, to najczęściej jest wybierana przez posiadaczy ekspresów przelewowych czy kolbowych.
Czy każda kawa może być używana do ekspresów ciśnieniowych?
Niestety nie każda kawa ziarnista nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Dlaczego? Otóż, jasne ziarna kawy mogą być zbyt twarde i wbudowany młynek może sobie z nimi nie poradzić. Dodatkowo kawa zaparzona w wodzie o nieodpowiedniej temperaturze będzie niesmaczna i mało aromatyczna.
Jeśli jednak bardzo Ci zależy na tym, aby podawać delikatny napar, koniecznie postaw na ekspres do kawy ziarnistej ze stalowym młynkiem, który jest znacznie trwalszy niż ceramiczny.
Ekspres do kawy do domu, biura i gastronomiczny - wybierz idealną kawę dla siebie!
W zależności od miejsca, w którym zamierzamy parzyć kawę – w domu, w biurze czy w lokalu gastronomicznym – warto wybrać urządzenie, które przyspieszy cały proces i będzie się nadawać do przygotowania od kilkunastu do aż 120 filiżanek czarnego naparu. W gastronomii najczęściej stosowane są ekspresy ciśnieniowe automatyczne, czasami również kolbowe. Sklepy z ekspresami do kawy niemal każdego dnia rozszerzają swoje oferty, dlatego warto zwrócić uwagę na modele nowoczesne, designerskie oraz przede wszystkim z rozbudowanymi funkcjami. Wówczas podanie dużej ilości filiżanek w ciągu kilku godzin nie będzie stanowiło żadnego problemu.
Ekspresy do biura powinny charakteryzować się prostą, intuicyjną obsługą, dlatego szczególnie polecamy tutaj ekspresy automatyczne, jednak nie tak zaawansowane technicznie jak do punktów gastronomicznych. W biurze dobrze jest mieć wybór, jeśli chodzi o rodzaje kawy, dlatego postaraj się zaopatrzyć miejsce pracy w kilka odmian. Dla pracowników preferujących delikatne smaki idealna będzie kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma bądź kawa Illy ziarnista.
Jeśli zaś szukasz kawy, której będziesz używać do ekspresu do domu – wybierz taką, której intensywność będzie Ci odpowiadać. Wiele osób stawia na najszlachetniejszą z kaw, czyli Arabikę, ale też mieszanki różnych ziaren do przygotowania pysznego cappuccino czy latte.
Aromatyczne kawy do ekspresu, które Cię zachwycą!
Bez względu na to, czy posiadasz w domu zwykły ekspres przelewowy, prowadzisz profesjonalną kawiarnię, używając modeli kolbowych, czy stawiasz na szybkość przygotowywania wielu filiżanek w krótkim czasie w ekspresie automatycznym, powinieneś wybrać taką kawę, która spełni Twoje oczekiwania.
Do ekspresów do kawy Jura bądź Melitta możesz użyć wyjątkowo pysznej kawy ziarnistej Lavazza 1kg bądź zdecydować się na nieco delikatniejszą i lżejszą wersję, czyli kawę ziarnistą Lavazza Crema e Aroma 1kg. Do ekspresów kolbowych nada się zarówno kawa ziarnista, jak i mielona, a do przelewowych najlepsze będą zmielone ziarna.
Podsumowując, wybór najlepszej kawy do ekspresu nie jest łatwy, dlatego tym bardziej zachęcamy do skorzystania z naszych wskazówek. Jeśli wciąż nie jesteś pewny, jaką kawę wybrać, po prostu kieruj się swoim smakiem oraz preferencjami co do intensywności aromatu.