Historia picia kawy ciągnie się od XI wieku. Wówczas aromatyczne ziarna zostały przetransportowane z Etiopii do Arabii. Zachwyceni pobudzającym działaniem naparu Persowie rozkoszowali się jej smakiem, aby później, w XVI wieku rozpowszechnić ów napój na całą wschodnią Europę, gdzie zostały otwarte pierwsze, publiczne kawiarnie. Do Polski zwyczaj picia kawy dotarł w VII wieku, natomiast lokale otworzyły się dopiero jakieś 100 lat później.
Dzisiaj większość z nas nie wyobraża sobie żadnej restauracji bez pysznej, czarnej kawy zaparzonej ze świeżo mielonych ziaren. Kawa kojarzy nam się z głębokim smakiem i intensywnym aromatem naparu, który nas pobudza każdego poranka dzięki sporej zawartości kofeiny. Jednak aby zaparzyć wyśmienitą kawę, należy zaopatrzyć się w dobry i niezawodny ekspres, szczególnie jeśli prowadzimy działalność gastronomiczną. Jaki wybrać ekspres do kawy do restauracji, a jaki do kawiarni? Podpowiadamy!
Czym powinien wyróżniać się gastronomiczny ekspres do kawy?
W lokalach, w których podaje się jedzenie oraz napoje, niezbędnym elementem wyposażenia – oczywiście poza nowoczesnym sprzętem kuchennym – jest odpowiedni ekspres umożliwiający przygotowywanie pysznej kawy w zaledwie kilka chwil. Niezależnie od tego, czy chodzi o zwykłą knajpę, niewielką kawiarnię czy renomowaną restaurację – w takich miejscach powinny znajdować się urządzenia z najwyższej półki. Jak wiadomo, najlepszy klient to zadowolony klient, nawet wtedy, kiedy zamawia tylko kawę na wynos.
Ekspresy do kawy gastronomiczne powinny więc wyróżniać się wysokimi parametrami, odpowiednią mocą, a przede wszystkim – prostą obsługą. Do lokali najczęściej wybiera się ekspresy automatyczne, rzadziej kolbowe, które wymagają już sporej wprawy oraz doskonałej znajomości obsługi urządzenia. Ekspresy automatyczne natomiast, jak sama nazwa wskazuje, samoczynnie parzą kawę już od mielenia ziaren, po spienianie mleka, które jest ostatnim etapem przygotowywania delikatnego latte, macchiato bądź cappuccino. Warto też zwrócić uwagę na modele z wbudowanym systemem automatycznego odkamieniania, dzięki któremu nie będziesz musiał pamiętać o tej czynności, ponieważ ekspres sam Cię o tym poinformuje.
Profesjonalne ekspresy do kawy do kawiarni
Kawiarnia to miejsce, które oferuje najpyszniejsze rodzaje kaw docenianych przez koneserów na całym świecie. Jeśli jesteś właścicielem takiego lokalu, niewątpliwie zdajesz sobie sprawę z tego, jak istotne jest wyposażenie kawiarni w profesjonalne ekspresy ciśnieniowe. Przy zakupie urządzenia warto wziąć pod uwagę sugerowaną, dzienną liczbę filiżanek, która informuje nas o tym, ile kaw w ciągu całego dnia jesteśmy w stanie zaparzyć. Bardzo ważna jest również moc ekspresu, która powinna być wysoka ze względu na intensywną eksploatację, a także wartość ciśnienia pompy. Zwróć również uwagę na wbudowane młynki do kawy, spieniacze mleka czy nowoczesny system uzupełniania wody. Wszystkie te czynniki znacznie usprawnią proces parzenia kawy nawet w najbardziej renomowanych i popularnych kawiarniach. Inwestując więc w ekspresy do kawy do kawiarni, warto najpierw zapoznać się z parametrami poszczególnych modeli.
Ekspresy do kawiarni, które zachwycą Cię funkcjonalnością - Jura X6 i Jura X10
Profesjonalny ekspres do kawy to taki, który nie tylko ma innowacyjny design, ale przede wszystkim jest niezawodny i pozwala na zaparzenie nawet do 120 filiżanek kawy dziennie. Jako specjaliści w branży polecamy szczególnie dwa modele nadające się zarówno do kawiarni, jak i restauracji:
Każdy z nich jest wyposażony w młynek do mielenia ziaren, system spieniania mleka, nowoczesny, kolorowy wyświetlacz dotykowy, a także możliwość parzenia napojów, takich jak Americano, Americano Doppio, Espresso, Espresso Doppio, Latte, Macchiato, Ristretto, Ristretto Doppio oraz kilku kawowych specjałów, a także zielonej i czarnej herbaty. Oba modele nadają się świetnie do restauracji, kawiarni, a także lokali, gdzie codziennie jest podawana kawa w dużej ilości.
Jeśli Twoi pracownicy mają doświadczenie w parzeniu kawy i doskonale znają się na ekspresach, możesz wówczas zdecydować się na zakup modelu kolbowego. Ekspresy kolbowe wymagają dużej precyzji, a proces parzenia zajmuje więcej czasu. Naszym zdaniem warto jednak zdecydować się na takie urządzenie, ponieważ nie ma nic lepszego, niż aromatyczna kawa zaparzona właśnie w ekspresie kolbowym.
Gastronomiczne ekspresy do kawy do niewielkich restauracji
Restauracje o niewielkiej powierzchni czy małe, osiedlowe kawiarnie cieszą się popularnością zwykle wśród okolicznych mieszkańców. Codzienny ruch w takich lokalach jest znacznie mniejszy niż w znanych i popularnych restauracjach ulokowanych w centrum miasta. Jeśli prowadzisz właśnie taki biznes, ale nie opłaca Ci się inwestować w ekspresy z najwyższej półki z nowoczesnymi funkcjami, możesz postawić na porządne modele, które sprawdzą się nie tylko w kawiarniach, ale też w biurach. Najlepszym przykładem takiego ekspresu może być Jura WE6, Jura X8 oraz Jura WE8.
Proponowane przez nas modele wyróżniają się prostą obsługą, mają wbudowane młynki do kawy oraz systemy do spieniania mleka. Ponadto są znacznie mniejsze od modeli przeznaczonych do większych lokali, a co za tym idzie – zajmują mało miejsca. Ekspresy do kawy do restauracji o małych powierzchniach mogą być użytkowane przez bardzo długi czas, szczególnie jeśli będziesz dbał o ich regularne odkamienianie i kompleksowe czyszczenie.
Ekspresy gastronomiczne, które sprawdzą się w pizzeriach i małych lokalach
Jesteś właścicielem lokalu gastronomicznego, w którym najczęściej podajesz pizzę i kebab? Uważasz, że inwestycja w dobry ekspres gastronomiczny do kawy mija się z celem? Nic bardziej mylnego! Nawet w miejscach, gdzie najpopularniejszym daniem jest burger czy smażone frytki, warto zaopatrzyć się w funkcjonalny ekspres do kawy. Jeśli jesteś sceptycznie nastawiony do wysokich kosztów za sprzęt, którego będziesz używać sporadycznie – postaw na model najbardziej podstawowy, czyli przelewowy, umożliwiający parzenie czarnej kawy, najzwyklejszą kawiarkę lub niewielki ekspres automatyczny, który jest najprostszy w obsłudze. Wówczas będziesz mógł rozszerzyć swoją kartę o kilka podstawowych rodzajów kaw.
Ekspresy do kawy gastronomiczne mogą więc być wykorzystywane nie tylko w renomowanych lokalach, ale także w pizzeriach, małych kawiarenkach, jadłodajniach czy miejscach, gdzie podawana jest pyszna kawa ze śniadaniem.
Jak wybrać porządny ekspres do kawy?
Gastronomia to bardzo trudna i rozległa dziedzina, której każdy fachowiec uczy się przez wiele lat, stopniowo zdobywając doświadczenie w zawodzie kucharza. Podobnie jest z baristami – większe doświadczenie i szerszy zakres wiedzy na temat rodzajów kaw i sposobów ich parzenia sprawiają, że profesjonalni bariści są wręcz rozchwytywani przez szefów najlepszych kawiarni i restauracji nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie.
Jeśli jesteś właścicielem takiej restauracji albo prowadzisz znaną kawiarnię, koniecznie powinieneś zaopatrzyć się w profesjonalny ekspres do kawy, który umożliwi Twoim pracownikom parzenie nawet do 120 filiżanek kawy dziennie. W zależności od wielkości Twojego lokalu, a także ilości składanych zamówień możesz dopasować taki ekspres, który będzie bez najmniejszego problemu spełniał swoje zadanie dzięki doskonałej wydajności. Do mniejszych lokali kawiarnianych czy restauracyjnych warto wybrać ekspresy do kawy gastronomiczne o nieco mniejszym ciśnieniu i optymalnej wielkości zbiornika na wodę. Zwróć również uwagę na to, czy dany model ma wbudowany system spieniania mleka, co w dzisiejszych czasach, nawet w niewielkich knajpach, jest bardzo istotne.